Média & Blog

Striebro a zlato: Ako sa zachová FED a ECB?

19. 11. 2015 - Autor: Jan Rohrbacher

Zlatiaky a strieborniaky sú platidlom po tisícročia. O dôvodoch netreba dlho polemizovať: zlato a striebro sú drahé kovy, ktoré boli vždy v histórii vzácne. Strieborné mince sa používali k platbám pri nákupoch denných potrieb, zatiaľ čo zlatiaky sa používali predovšetkým pri väčších finančných operáciách.

Ani zlato, ani striebro nemožno natlačiť, ani ich nie je možné zákonom či vyhláškou devalvovať. Cena zlata a cena striebra je určená vzácnosťou týchto kovov a dopytom po nich. História potvrdila, že zlatiaky a strieborniaky sú osvedčeným platidlom.

Súčasná mena je však už len odleskom pôvodných zlatých a strieborných mincí. Dnešné mena, vrátane dolára a eura, je prakticky nekrytá .Vymeniť bankovky a mince za zlato alebo striebro v banke už dávno nie je možné. Nekryté meny sú však vždy náchylné k devalvácii. Postupne sa znehodnocujú infláciou, väčšinou dokonca zámernou a riadenou.

Dopyt po zlate a striebre rastie vo chvíľach, keď klesá dôvera v nekrytú menu. V roku 2008 sa v dôsledku hypotekárnej krízy začal rúcať americký dolár. Investori sa zbavovali dolára a nakupovali zlaté mince, zlaté zliatky a samozrejme aj investičné striebro. Dopyt po strieborných minciach a po strieborných zliatkoch vystrelila priamo raketovo, čo bolo umocnené faktom, že trh striebra je oproti trhu so zlatom veľmi malý.

Ďalšie problémy nastali po roku 2010, keď sa skončili v Grécku roky bezstarostného míňania. Predimenzovaný sociálny štát dostal grécku ekonomiku do kolien, Grécko bolo kandidátom na opustenie eurozóny. Dopyt po zlate a striebre dosiahol maximum, rovnako ako boli na maximách obavy z udržania dolára a eura.

Teraz sa grafy zlata a striebra pohybujú pri strednodobých minimách. Ekonomika USA ukazuje postupné zotavenie. Americká centrálna banka by mohla v decembri pristúpiť k zvyšovaniu úrokových sadzieb – to je krok, ktorý si ekonómovia spájajú s koncom recesie a s návratom k normálnym úrokovým sadzbám. Americké úrokové sadzby sú totiž od roku 2009 takmer na nule, ako sa FED snažil pomocou lacných úverov rozhýbať paralyzovanú ekonomiku krajiny.

Európska centrálna banka však môže v decembri vyslať opačný signál. Šéf ECB Mario Draghi by mohol naopak siahnuť k ďalšiemu zníženiu úrokových sadzieb, a to z ekonomických a z politických dôvodov. Ekonomickým dôvodom je, že eurozóna zďaleka nerastie tak, ako by sme si priali. Grécko je stále závislé na prísune peňazí od veriteľov, južná časť eurozóny má stále extrémne nezamestnanosť.

Politickými dôvodmi pre zníženie úrokových sadzieb ECB je nezvládnuteľná migrácia, ktorá dostane členské štáty do finančných problémov. Nielen kvôli ubytovaniu a výžive imigrantov, ale tiež kvôli prísľubu platieb „nárazníkových“ krajín okolo EÚ, ktoré by mali brzdiť príliv imigrantov z Blízkeho Východu a z Afriky. Medzi tieto krajiny, napríklad Turecko, má byť rozdaných cez 5 miliar eur počas roka.

Ďalším politickým dôvodom je oslabenie turistického ruchu a leteckej dopravy po útokoch v Paríži. Eurozóna sa veľmi ťažko prebúdza zo snov o bezkonfliktnom spolužití cudzích kultúr a náboženstiev na svojom území. Piatkové útoky moslimských teroristov sú podľa vyjadrenia Islamského štátu začiatkom ofenzívy moslimských teroristov v EÚ. Šéf ECB bude mať teda možná veľké problémy, ako udržať európsku ekonomiku na aspoň mierne rastovej trajektórii – a k tomu môže zvoliť cestu USA, teda lacné úvery.

Investičné zlato a investičné striebro sú na strednodobých minimách. Záujem investorov nepoľavuje, pretože ceny sú veľmi priaznivé. Mincovne už teraz, v novembri, hlásia nové rekordy najmä v predaji strieborných mincí.

E-BOOK ZDARMA

——-
Mohlo by Vás zaujímať:

Čínsky priemysel opäť slabší, cena striebra pod 15 dolármi

Strieborný účet: Otázky a odpovede

Strieborné tehly Canadian Royal Mint 100 uncí – novinka na CZ trhu

Investičné striebro: Budujeme osobné portfólio

Zpět na články

Nejnovější články


Inflace ve Spojených státech je pro zlato dobrá

Inflace ve Spojených státech je pro zlato dobrá

18. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
V březnu došlo ve Spojených státech k mírnému zrychlení inflace. Index spotřebitelských cen (CPI), ... číst dále

ČNB i nadále pokračuje v nákupech zlata

ČNB i nadále pokračuje v nákupech zlata

15. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Česká národní banka (ČNB) výrazně zvýšila objem svých zlatých rezerv, v průběhu letošního prvního ... číst dále

Inflace v České republice zůstala na cílové úrovni ČNB

Inflace v České republice zůstala na cílové úrovni ČNB

11. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Včera byla zveřejněna březnová míra inflace v České republice a zůstala na únorových 2,0 %, ... číst dále

Cena zlata zavřela minulý týden nad 2 300 dolary za unci, stříbro téměř na 27,50

Cena zlata zavřela minulý týden nad 2 300 dolary za unci, stříbro téměř na 27,50

8. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Cena zlata zaznamenala od minulého týdne výrazný nárůst, což odráží býčí trend na trhu ... číst dále

Inflace v eurozóně i nadále pokračuje v mírném poklesu

Inflace v eurozóně i nadále pokračuje v mírném poklesu

4. 4. 2024 - Autor: Jan Hájek
Meziroční míra inflace v eurozóně se z únorových 2,6 % snížila na březnových 2,4 ... číst dále

Váš dodavatel rodinného stříbra - již od roku 2009.
Drahé kovy?
Silverum!
Garance zpětného výkupu.
Tradice
Více než 10 let na trhu.
Nejlepší ceny
stříbra v ČR.
Garance původu a ryzosti kovů.

Certifikace

Logo NGC - Numismatic Guaranty Corporation
Logo Puncovního úřadu - SILVERUM s.r.o. má s Puncovním úřadem uzavřenou dobrovolnou dohodu o internetových kontrolních nákupech. Kvalita a původ veškerého zboží našeho e-shopu je tedy pod přísnou kontrolou nezávislého orgánu státní správy.

Spolupracujeme

Logo US Mint
Logo Munze Osterreich
Logo Perth Mint
Logo Royal Canadian Mint
Logo Sunshine Mint
Logo The Royal Mint
Logo Česká Mincovna
Logo 24SAFE